Eric De Vlaeminck (70) overleden

Voormalig wielerkampioen Eric De Vlaeminck is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt huidig bondscoach Rudy De Bie aan VTM NIEUWS. De Vlaeminck is overleden in een rusthuis in Wilskerke. Hij leed al enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Eric De Vlaeminck werd zevenmaal wereldkampioen veldrijden.

Eric De Vlaeminck werd geboren in het Oost-Vlaamse Eeklo op 23 maart 1945. Hij begon zijn veldritcarrière begin jaren ’60 en behaalde vanaf midden jaren ’60 zijn grootste successen. Hij werd zeven keer wereldkampioen tussen 1966 en 1973 en won viermaal het Belgisch kampioenschap veldrijden. Ook op de weg was De Vlaeminck actief, maar minder succesvol.

Na zijn actieve carrière bleef Erik actief in de wielrennerij. Hij was lange tijd bondscoach van het nationale veldritteam, maar werd in 2002 opgevolgd door Rudy De Bie na enkele kritische uitspraken na het WK in Zolder. In 1993 trof het noodlot de familie De Vlaeminck toen Erics 26-jarige zoon Geert tijdens een veldrit in Heist-op-den-Berg overleed na een hartstilstand. Vader Eric was op dat moment toeschouwer van die veldrit.

De laatste jaren verbleef Eric De Vlaeminck in een rusthuis in Wilskerke, deelgemeente van Middelkerke. Begin dit jaar verklaarde zijn broer Roger dat Eric al twee jaar parkinson- en alzheimerpatiënt was.

'Collega's' rouwen

Bondscoach Rudy De Bie vernam het nieuws in de late namiddag. "Het ging al een tijdje minder goed met hem", zegt hij. "Zijn overlijden is een verlies voor de Belgische wielersport. Eric was niet alleen een groot kampioen, hij was ook een heel goede mens, iemand met een hart voor wielrennen, een enorme passie voor het veldrijden. Hij heeft heel wat jonge renners geholpen om succesvol te worden. Hij ligt mee aan de basis van het succes van het huidige veldrijden."

Ook op Twitter stromen de reacties binnen op het overlijden van De Vlaeminck.