Dit moet je weten over Davis Cup-finale

Deze namiddag gaat in Flanders Expo in Gent de finale van de Davis Cup van start. Dat is het officieuze WK tennis voor landenteams. Ons land neemt het daarin op tegen Groot-Brittannië, met de nummer twee van de wereld Andy Murray.

Wat is de Davis Cup?

De Davis Cup is het wereldkampioenschap tennis bij de mannen en wordt elk jaar georganiseerd. Het is de grootste landencompetitie ter wereld. Dit jaar stonden er maar liefst 126 landen aan de start. Het tornooi heeft een lange traditie. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1900. Vier jaar later nam ons land voor het eerst deel. Het bereikte toen meteen de finale, maar verloor die tegen… Groot-Brittannië. Sindsdien haalde België nooit meer de eindstrijd.

Nog maar veertien landen wisten de Davis Cup te winnen. De absolute recordhouders zijn de Verenigde Staten (32 zeges) en Australië (28 zeges).

Ook de vrouwen hebben een eigen wereldkampioenschap, de Fed Cup. In 2001 won België. Justine Henin, Kim Clijsters, Els Callens en Laurence Courtois klopten in de finale Rusland.

Hoe geraakte België in de finale?

Dat België in de finale zou belanden, had vooraf niemand durven voorspellen. Met David Goffin heeft ons land wel een speler in de top twintig, maar een echte wereldtopper ontbreekt.

Bovendien was de loting niet eenvoudig. In de eerste ronde kwam België uit tegen titelverdediger Zwitserland. Maar Roger Federer en Stanislas Wawrinka gaven forfait en bovendien kreeg België ook het thuisvoordeel.

In de volgende rondes was het ongeveer hetzelfde verhaal. België kwam op papier telkens uit tegen een sterkere tegenstander, maar de toppers waren geblesseerd of speelden gewoon niet mee. In de kwartfinale was dat zo tegen Canada (zonder Raonic) en in de halve tegen Argentinië (zonder Del Potro).

Hoe werkt de finale?

Een ontmoeting in de Davis Cup bestaat uit vijf ontmoetingen: vier enkelwedstrijden en één dubbelwedstrijd. Vandaag worden twee enkelmatchen gespeeld, morgen de dubbelwedstrijd en zondag de twee overige enkelwedstrijden. Het land dat als eerste drie wedstrijden wint, is de nieuwe wereldkampioen.

Maakt België kans?

Als België de Davis Cup wil winnen, komt het eigenlijk neer op één ding: Andy Murray kloppen. Het speerpunt van de Britse ploeg zal drie wedstrijden spelen: twee enkels en het dubbelspel, samen met zijn broer Jamie.

Zonder Andy Murray stelt de Britse ploeg weinig voor. Kyle Edmund is het nummer 100 van de wereld, James Ward het nummer 156 en Jamie Murray heeft zelfs geen enkelranking. In het dubbelspel is hij wel het nummer 7 van de wereld.

Wie speelt wanneer?

Gisteren is geloot wie wanneer moet spelen. Tijdens het weekend kan dat wel nog veranderen. Zo kan coach Johan Van Herck morgen beslissen om David Goffin te laten dubbelen of wisselt hij zondag Ruben Bemelmans in voor Steve Darcis.

Vrijdag

  • David Goffin – Kyle Edmund
  • Ruben Bemelmans – Andy Murray

Zaterdag

  • Kimmer Coppejans/Steve Darcis – Andy Murray/Jamie Murray

Zondag

  • David Goffin – Andy Murray
  • Ruben Bemelmans – Kyle Edmund