Kevin Pauwels zegeviert in Niel

Kevin Pauwels heeft de Jaarmarktcross in Niel op zijn palmares gebracht. Ondanks een slechte start kwam hij iets over halfweg cross boven water en soleerde hij naar de zege, voor Tom Meeusen die de sprint om de tweede plaats won van Sven Nys.

Geen Lars van der Haar aan de start, noch Wout Van Aert. Ook Rob Peeters, Philipp Walsleben, Julien Taramarcaz en Vincent Baestaens waren niet van de partij in de Jaarmarktcross. Het zorgde ervoor dat enkele verrassende namen de eerste ronde op zich namen in Niel. Laurens Sweeck reed van bij de start op kop, in zijn zog de Tsjech Michael Boros en diens ploegmaat David van der Poel. Op de vierde stek volgde Sven Nys, tuk op een zevende zege in Niel. Kevin Pauwels, winnaar in Ruddervoorde afgelopen zondag, kende een slechte start en volgde in twaalfde positie van de leiders na de eerste passage aan de finish. 

Na de eerste ronde nam Sven Nys het roer over die Tom Meeusen onder druk zette op de hellende dijk. Het duo nam een beetje afstand van Sweeck, die op enkele lengtes volgde. In de derde ronde kwam Nys evenwel ten val op diezelfde dijk en profiteerde Meeusen optimaal. De kopman van Telenet-Fidea Cycling team nam alleen de kop en Nys verzeilde in vijfde positie waar hij even moest herstellen van zijn valpartij. Uit het niets kwam intussen ook Kevin Pauwels terug, die op een zesde stek volgde. 

Bij het ingaan van de vierde ronde telde Meeusen 13 seconden bonus op een achtervolgend duo: Tim Merlier en Laurens Sweeck, wat verder zaten Nys en Pauwels. Iets voor halfweg cross smolten de twee duo's samen tot één kwartet en daarin toonde Nys zich één ronde lang duidelijk de sterkste. Als een jongeling ging hij op zoek naar Meeusen en bracht hij ook Sweeck en Pauwels terug vooraan. 

Nys stapelde evenwel de kleine foutjes op en net voorbij halfweg cross, in de zandbak, kostte een slipper hem andermaal de koppositie en zag hij Pauwels en Meeusen voorbijsnellen. Meeusen probeerde even een ontketende Pauwels te volgen, maar zonder succes. De Kalmthoutenaar bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit, Meesen en Nys zouden strijden om de tweede plek en speelden in het slot voortdurend haasje-over. Het zou tot een sprint komen en daarin toonde Meeusen zich de snelste van Nys. Voor Pauwels is het zijn tweede seizoenszege, na de overwinning in Ruddervoorde. Het is de eerste keer dat hij wint in Niel.