Cancellara kondigt afscheid aan

De Zwitser Fabian Cancellara stopt volgend jaar met wielrennen, 2016 wordt zijn laatste seizoen. Dat maakte de renner van Trek bekend tijdens de uitreiking van de Swiss Cycling Awards in Zurich. Cancelarra is 34, werd vier keer wereldkampioen tijdrijden en was ook drie keer de beste in de Ronde van Vlaanderen.

“De fiets is niet mijn leven, slechts een deel ervan”, vertelt Cancellara. Het is niet zeker dat de Zwitser het volledige seizoen nog zal rijden, mogelijk neemt hij eerder afscheid. “De Olympische Spelen in Rio de Janeiro staan alvast niet op mijn programma.”

Indrukwekkend palmares

Cancellara is prof sinds 2001 en bouwde een indrukwekkend palmares op. In 2006, 2007, 2009 en 2010 werd hij wereldkampioen tijdrijden, in 2008 veroverde hij in Peking goud op de Olympische tijdrit en zilver op de wegrit. Hij won drie keer de Ronde van Vlaanderen (2010, 2013, 2014), drie keer Parijs-Roubaix (2006, 2010, 2013) en één keer Milaan-Sanremo (2008).

Daarnaast was hij ook drie keer de beste in de E3 Harelbeke en twee keer in de Strade Bianche. Cancellara won ook de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Oman, de Ronde van Denemarken en de Tirreno-Adriatico. En ook in de Ronde van Frankrijk deed hij het niet slecht, in totaal won hij er acht ritten.

Pechjaar

In 2015 beleefde Cancellara een kwakkelseizoen. In de E3 Harelbeke brak hij twee ruggenwervels, waardoor hij zijn favoriete koersen moest missen. In de Tour kwam hij in de gele trui ten val, waarbij hij opnieuw enkele ruggenwervels brak. In de Vuelta moest hij ziek van de fiets stappen, waardoor hij het WK in Richmond moest laten schieten.