12 Belgische renners voor EK veldrijden

Bondscoach Rudy De Bie kreeg begin deze week goed nieuws te horen. Geen acht maar twaalf elitecrossers mogen deelnemen aan het Europees kampioenschap in Huijbergen, dat plaatsvindt op zaterdag 7 november.

Voor het eerst strijden dit jaar ook de heren elite om de Europese titel in het veld. Dat EK vindt plaats in Nederland. De Bie ging er tot voor kort vanuit dat hem een moeilijke taak wachtte en hij slechts acht elitecrossers mocht selecteren, maar maandag kreeg hij te horen van Jos Smets, directeur van de KBWB, dat er geen acht maar twaalf renners mogen deelnemen, in alle categorieën.

"Zowel bij de mannen elite, bij de beloften, junioren en vrouwen mag ik twaalf crossers selecteren", zegt hij. "Dat is goed nieuws, op die manier moet ik minder jongens teleurstellen. Ik ga zeker in elke categorie twaalf renners selecteren, behalve bij de vrouwen, daar hebben we geen twaalf valabele kandidaten."

Maximum

De Nederlandse bondscoach Johan Lammerts maakte dinsdag zijn selectie bekend. "Hij selecteerde zeven jongens", aldus De Bie, "vreemd, in zijn plaats zou ik er meer geselecteerd hebben, ook in de andere categorieën. Nu goed, dat is zijn beslissing. Ik ga in elk geval met het maximum naar daar afreizen. Ik merk ook wel dat het leeft bij de crossers. Hoewel het slechts de eerste keer is dat er een EK plaatsvindt, is iedereen er blijkbaar wel op gebrand om het te rijden en er goed voor de dag te komen. Al kan er maar één iemand de eerste Europese kampioen zijn in het veld natuurlijk."

De selectie wordt volgende week bekendgemaakt. Vorig jaar vond het EK plaats in het Duitse Lorsch. België won met Sanne Cant (elite vrouwen), Wout Van Aert (beloften jongens) en Eli Iserbyt (junioren jongens) drie keer goud.