Van der Haar klopt Van Aert en Nys

Lars van der Haar (Giant-Alpecin) heeft met veel overwicht de tweede wereldbekermanche in Valkenburg gewonnen. De 24-jarige Nederlander won solo voor Wout van Aert (Vastgoedservice - Golden Palace) en Sven Nys (Crelan AA Drink Team).

De vier tenoren die vorig weekend het mooie weer maakten in Ronse, zwaaiden ook in Valkenburg de scepter. Het viertal van der Haar, Nys, Van Aert en Kevin Pauwels rukten zich los, maar het duurde niet lang voordat van der Haar het ruime sop koos. Van der Haar, de voorbije twee jaren al de beste in Valkenburg, voelt zich duidelijk in zijn sas op en rond de Cauberg. De renner van Giant-Alpecin twijfelde niet en trok door.

De drie Belgen keken naar elkaar en zagen de Nederlander steeds verder wegrijden. Halfweg had van der Haar al dertig seconden verzameld en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. In de strijd om de tweede plaats moest Pauwels als eerste de rol lossen op drie ronden van het einde. Met nog twee ronden te gaan zette Van Aert druk op Nys en die brak in de slotronde. Van Aert werd tweede, Nys derde.

Achter het viertal streden de Zwitser Julien Taramarcaz (BKCP-Corendon) en Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games) voor de vijfde plek. Taramarcaz slaagde in zijn opzet, Vanthourenhout werd zesde. De Nederlander Corné van Kessel (Telenet - Fidea), de Fransman Clement Venturini (Cofidis), Diether Sweeck (ERA-Murprotec) en Laurens Sweeck (ERA-Murprotec) vervolledigen de top tien. Tom Meeusen, donderdag nog winnaar in de Kermiscross in Ardooie, ontgoochelde en moest vrede nemen met een vijftiende plaats.

Voor van der Haar is het al zijn vijfde zege in evenveel wedstrijden in Valkenburg. In 2011 en 2012 won de Nederlander bij de beloften en de voorbije twee jaren was van der Haar de beste bij de elite. In het klassement van de Wereldbeker blijft Wout van Aert, winnaar van de eerste manche in Las Vegas, de leider.