Belgen stellen teleur op Ironman Hawaï

De Duitser Jan Frodeno heeft de Ironman van Hawaï gewonnen in een tijd van 8 uur 14 minuten en 40 seconden. De Belgische profatleten konden niet aan de verwachtingen voldoen. Frederik Van Lierde kwam pas als 25ste over de streep.

De 34-jarige Frodeno bevond zich nagenoeg de hele wedstrijd in de spits van de race. Hij maakte deel uit van een kopgroep van drie die zich tijdens het zwemmen had gevormd. Tijdens het fietsen vergaarde hij vervolgens een voorsprong van een halve minuut, een marge die tijdens de marathon alleen maar verder uitgebreid werd.

Na 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en een marathon had Frodeno uiteindelijk 3 minuten en 3 seconden voorsprong op zijn landgenoot Andreas Raelert. De Amerikaan Timothy O'Donnell eindigde als derde op 4 minuten en 10 seconden. De Duitse titelverdediger Sebastian Kienle moest zich dit jaar tevreden stellen met een achtste plaats. Frodeno is daarmee de eerste regerende olympisch kampioen die erin slaagt de Ironman van Hawaï te winnen.

De Belgische triatleten kenden in de hitte van Hawaï een collectieve offday. Frederik Van Lierde, twee jaar geleden nog winnaar, begon als vijfde aan het loopnummer maar kreeg daarna een stevige inzinking. Hij kwam uiteindelijk als 25ste over de streep. Marino Vanhoenacker en Bart Aernouts gaven op. Ook bij vrouwen verliep de wedstrijd voor de Belgen niet zoals verhoopt: zowel Tine Deckers als Sofie Goos gaf op. De overwinning bij de vrouwen ging naar de Zwitserse Daniela Ryf.