Geen goud voor Jolien D'Hoore

Lizzie Armitstead is de nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen. De 26-jarige Britse bleef de Nederlandse Anna van der Breggen, ook al tweede in de tijdrit, en de Amerikaanse Megan Guarnier voor. Jolien D'hoore ontgoochelde met een 49e plaats, op bijna een minuut van de winnares.

De wedstrijd bleef lange tijd gesloten in Richmond. Het was de Nederlandse ploeg die het peloton op sleeptouw nam en vooraan sleurde, maar ook het Duitse team, voor Lisa Brennauer, goed voor brons in de tijdrit, nam zijn verantwoordelijkheid. Het tempo lag hoog en dat zorgde er voor dat het peloton in stukken brak. Ook de Belgische meisjes kwamen niet meteen sterk voor de dag en D'hoore had al vrij snel enkel Anisha Vekemans nog in steun. Al vrij vroeg in de wedstrijd gaven Sofie De Vuyst, Jessie Daams en Kaat Hannes op.

Halfweg koers werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Onder meer titelverdedigster Pauline Ferrand-Prévot lag er bij, net zoals de Amerikaanse Shelley Olds, die uiteindelijk de wedstrijd zou verlaten.