Jolien D'Hoore blijft rustig onder WK-druk

België heeft voor het eerst in jaren een kanshebber op een medaille bij de vrouwen. Jolien D'hoore wordt gerekend bij de topfavorieten. De renster van Wiggle Honda blijft er zelf rustig onder. "Ik ga mijn best doen", klinkt het. "Hopelijk levert dat een mooi resultaat op."

De 25-jarige Gentse beseft wel dat ze bij de kanshebbers is voor de regenboogtrui. "Ik heb dit jaar alweer een stapje vooruit gezet, heb onder meer twee wereldbekerwedstrijden gewonnen. Ik vind hier een parkoers op mijn maat en ik ga gewoon alles geven zaterdag. Ik reken op mijn sprint, de anderen gaan me er af moeten rijden."

D'hoore is nog maar toe aan haar eerste WK bij de vrouwen elite, maar toch krijgt ze al een volledig team rond zich. "De voorbije jaren lag de focus al op de piste in deze periode", legt ze uit. "De combinatie was niet altijd evident met het WK en het parkoers was ook niet altijd mijn ding. Nu ben ik hier op het WK en kies ik er voor om het EK piste niet te rijden. Dit WK kon ik gewoon niet missen. Het is een hele eer om zo'n team rond je te hebben. Dat geeft ook vertrouwen."

D'hoore won dit jaar de sprint op de Champs d'Elysees tijdens la Course, helaas om de tweede plaats. Anna van der Breggen ging er in het slot vandoor en bleef voorop. "Dat is een scenario waar ik ook rekening mee houd", zegt ze. "Ik ben gebaat bij een sprint, maar in het slot kan voor een verrassing gezorgd worden, zoals Anna dat deed. De Nederlandse is in uitstekende doen, won La Course, werd tweede op het WK tijdrijden. Ze is niet de enige kanshebber, we zijn met velen. Ik heb vertrouwen in mijn sprint, ga gewoon afwachten en mijn best doen om het maximale er uit te halen."