Belgen door naar finale Davis Cup

Steve Darcis (ATP 64) heeft België zondag voor het eerst sinds 1904 een ticket voor de finale van de Wereldgroep in de Davis Cup tennis bezorgd. In Vorst Nationaal won de Luikenaar de vijfde en beslissende wedstrijd tegen Argentinië in vier sets met 6-4, 2-6, 7-5 en 7-6 (7/3) van Federico Delbonis (ATP 65). De Belgen ontmoeten in de eindstrijd Groot-Brittannië.

Darcis kreeg bij 5-4 in de vierde set al twee matchballen, maar kon die niet verzilveren. In de tiebreak kwam hij uiteindelijk 6/2 voor, goed voor vier bijkomende matchballen. De tweede daarvan bleek uiteindelijk de goede.

Het Belgische Davis Cup-team plaatst zich voor het eerst in meer dan 100 jaar voor de finale. In 1904 stond België al eens in de eindstrijd. Daarin gingen de Belgen met 5-0 onderuit tegen de Britse Eilanden.

Eerder op de dag had David Goffin (ATP 15) België dankzij een 6-3, 6-2 en 6-1 zege tegen Diego Schwartzman (ATP 68) op 2-2 gebracht in de halve finales. Vrijdag had Goffin de halve finale geopend met een zege in drie sets tegen Federico Delbonis (ATP 65). Aansluitend verloor Steve Darcis (ATP 64) in vier sets van Leonardo Mayer (ATP 39). In het dubbelspel van zaterdag trokken de Argentijnen aan het langste eind. Mayer en Carlos Berlocq vloerden Darcis en Ruben Bemelmans in vier sets.

België neemt het eind november in de finale op tegen het Groot-Brittannië van Andy Murray. De Britten mikken op een tiende titel, een eerste sinds 1936. Ze staan voor het eerst in de finale sinds 1978.