Geen finale voor Serena Williams

De Italiaanse Roberta Vinci (WTA 43) heeft zich vrijdag als tweede geplaatst voor de vrouwenfinale op het US Open, het vierde en tevens laatste grandslamtoernooi van het seizoen.

De 32-jarige Vinci haalde het in de halve finales op Flushing Meadows verrassend in drie sets van de Amerikaanse titelverdedigster Serena Williams, tevens de nummer een van de wereld in het vrouwentennis: 2-6, 6-4 en opnieuw 6-4 na twee uur spelen. De 33-jarige Williams, die de afgelopen drie edities van het US Open telkens won, maakt dus geen kans meer op de Grand Slam. Eerder dit jaar was ze wel de beste op het Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Steffi Graf blijft dus de laatste vrouw die dat huzarenstukje lukte. In 1988 schreef de Duitse alle grandslamtoernooien op haar naam.

De finale wordt zaterdag een Italiaanse onderonsje, want eerder op de dag zorgde Flavia Pennetta (WTA 26) al voor een verrassing door in haar halve finale het Roemeense tweede reekshoofd Simona Halep in twee korte sets (6-1 en 6-3) uit het toernooi te kegelen.

Beide speelsters stonden nog nooit eerder in de finale van een grandslamtoernooi. Vinci kwam op Flushing Meadows in het enkelspel nooit verder dan de kwartfinales. Op een grandslamtoernooi haalde ze zelfs nog nooit eerder de laatste vier. De één jaar oudere Pennetta kan daar wel meer ervaring tegenover zetten. In New York was ze al twee keer bij de laatste vier.