Jurgen Van den Broeck naar Katusha

Jurgen Van den Broeck, in 2010 en 2012 nog respectievelijk derde en vierde in de Ronde van Frankrijk, komt volgend jaar uit voor het Russische wielerteam Katusha. Dat heeft de renner zelf bekendgemaakt op Twitter. Van den Broeck tekent een contract voor één seizoen en is naar eigen zeggen “gelukkig en trots om bij het nummer één team in de wereld” uit te komen.

Van den Broeck kwam de voorbije jaren uit voor Lotto-Soudal, waarbij hij ook zijn mooiste ereplaatsen in de Ronde van Frankrijk verzamelde. Hij kreeg er dan ook jaar na jaar de vrijheid om zich te focussen op de grootste rittenkoers van het jaar. Maar de laatste jaren draaide de voorbereiding of de Ronde van Frankrijk telkens in de soep voor Van den Broeck. Zijn gebrek aan prestaties zorgde ervoor dat de relatie met Lotto-Soudal verslechterde en hij andere oorden moest opzoeken.

Na enkele gesprekken met andere teams, zoals Orica-GreenEdge, is de bestemming van Van den Broeck uiteindelijk Katusha geworden. Daar ontmoet de Belgische tijdritkampioen opnieuw Vjatsjeslav Jekimov, de oud-wielrenner die nu de leiding heeft bij het Russische team. In het begin van zijn carrière werkte Van den Broeck al samen met Jekimov, bij US Postal en Discovery Channel.