Boeckmans blijft in een kunstmatig coma

Bijna twee weken na zijn zware val in de Vuelta wordt renner Kris Boeckmans (29) nog altijd in een kunstmatig coma gehouden. Dat schrijft zijn ploeg Lotto-Soudal in een persbericht. “Dag op dag wordt bekeken wanneer de coma kan worden afgebouwd.”

Boeckmans liep bij de val in de achtste rit van de Ronde van Spanje zware blessures op. Hij had een aangezichtstrauma met meerdere breuken, een hersenschudding, drie ribfracturen, een klaplong, bloed en scheur in de long en vocht rond de long.

Voorzichtig positief

Ploegarts Servaas Bingé is voor het eerst wel voorzichtig positief. “Sinds gisteren is de machine die de functie van de longen kan overnemen op het moment dat het lichaam niet sterk genoeg is om zelf voor de productie van zuurstof in te staan, afgekoppeld. Ook de longdrain is verwijderd. Kris wordt wel verder beademd via een buisje in de luchtpijp.”

Lang genezingsproces

“De letsels zijn wel nog steeds ernstig en het verdere genezingsproces zal nog lang duren, maar we hopen dat het lichaam de stap naar natuurlijke genezing kan overnemen de komende dagen.”