Belgian Lions stunten tegen Litouwen

België heeft maandag in zijn derde groepswedstrijd op het EK basketbal voor mannen in het Letse Riga met 76-74 (rust: 35-35) gewonnen van Litouwen, de Europese vicekampioen van 2013. Pierre-Antoine Gillet scoorde de beslissende tweepunter op de buzzer.

Vervolgens was het lang wachten tot de officials eruit waren of de korf wel degelijk binnen de reglementaire speeltijd gemaakt was. Gillet bleek uiteindelijk één tiende van een seconde voor het einde gescoord te hebben.

Zaterdag hadden de troepen van bondscoach Eddy Casteels hun openingsduel in groep D met 67-78 verloren van gastland Letland. Zondag volgde een vlotte 84-55 overwinning tegen Estland. Voor de Litouwers was het de eerste nederlaag, nadat ze eerder de scalp van Oekraïne (69-68) en Letland (68-49) veroverden.

Woensdag spelen de Belgian Lions in hun vierde match tegen Tsjechië, donderdag volgt een afsluitend duel met Oekraïne. In groep D staan maandag nog Tsjechië-Letland en Oekraïne-Estland op het programma.

De eerste vier van de groep plaatsen zich voor de achtste finales, die in het Franse Rijsel afgewerkt worden. De finalisten plaatsen zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen 2016 in het Braziliaanse Rio. De derde tot de zevende spelen een preolympisch kwalificatietoernooi.