Peloton rijdt verkeerd in ronde van Alberta

Lasse Norman Hansen (Cannondale-Garmin) heeft zondag de vijfde etappe in de derde editie van de Ronde van Alberta (cat. 2.1) gewonnen. De 23-jarige Deen kreeg de ritzege cadeau na een blunder van de organisatie. Die slaagde er niet in om het peloton de juiste richting uit te sturen.

Hansen was in de 206,2 kilometer lange rit van Edson naar Spruce Grove de laatste overlevende van een lange vlucht. Bij het ingaan van de twee plaatselijke ronden had hij nog een minuut voorsprong op eerste achtervolger Sven Erik Bystrom. Die vond echter niet de weg naar het plaatselijke circuit. Bystrom merkte de marshal die hem rechts wou doen afslaan niet op. Het peloton volgde blindelings zijn spoor.

Toen het peloton weer naar goede banen geleid was, had Hansen al anderhalve ronde van het plaatselijke parkoers afgelegd. De organisatie besloot daarop de wedstrijd te neutraliseren. Hansen werd tot winnaar uitgeroepen. De 28-jarige Nederlander Bauke Mollema (Trek) behield de leidersplaats in de Canadese rittenwedstrijd, die maandag eindigt met een etappe van 124,1 kilometer in Edmonton.

Hansen boekte zo zijn tweede profzege, in 2013 won hij in eigen land de GP Herning.