Discuswerper Milanov pakt historisch zilver

Discuswerper Philip Milanov heeft op het WK atletiek in Peking het zilver gepakt. De 24-jarige Bruggeling gooide de discus 66m90 ver, goed voor een Belgisch record. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Belg zilver pakt op een WK atletiek. De vorige Belgische medailles waren nooit meer dan brons.

Milanov, die de kwalificaties als achtste had overleefd, mikte op een plaats in de top acht. In de finale begon hij met een mindere worp van 60m06. Bij zijn tweede poging liet hij 64m38 noteren. Met zijn succesvolle derde poging van 66m90 greep hij het zilver. De drie worpen daarna werden niet meer beter. Het goud ging naar de Pool Piotr Malachowski met 67m40. Het brons was voor een andere Pool, Robert Urbanek met 65m18.

"Jammer van het goud"

“Ik ben heel tevreden met deze zilveren medaille”, reageert Milanov. “Als tweede eindigen op niet al te grote afstand van Malachowski, dat is enorm. Toch is het ergens ook jammer, want het verschil met de Pool is maar vijftig centimeter.”

Vijfde Belgische WK-medaille

Het is de vijfde WK-medaille ooit voor België, maar de eerste zilveren. In 1987 behaalde William Van Dijck brons op de 3.000m steeple. Mohammed Mourhit snelde in 1999 naar de bronzen medaille op de 5.000m. In 2007 pakte de vrouwelijke estafetteploeg brons op de 4x100m. En vier jaar geleden werd Kevin Borlée derde op de 400m.