Meisje van 10 neemt deel aan WK Zwemmen

Amper tien is ze en toch doet Alzain Tareq mee aan het WK Zwemmen in het Russische Kazan. Ze is daarmee de jongste zwemster ooit op een WK. Vanochtend nam ze deel aan de kwalificaties op de 50 meter vlinderslag en morgen zal ze zich proberen te kwalificeren voor de halve finales in de 50 meter vrije slag.

Of ze die halve finales haalt, is zeer de vraag. Ook vanochtend lukte het niet om zich te kwalificeren. Ze eindigde in de reeksen als laatste en was maar liefst 16 seconden trager dan de snelste zwemster en ook bijna vijf seconden trager dan de voorlaatste. Dat is uiteraard niet verwonderlijk, gezien haar jonge leeftijd.

Het meisje zelf is blij met de ervaring die ze kan opdoen, zo vertelde ze aan de pers. Ondanks de twijfels die sommigen erbij hebben, kan het volgens de regels in de zwemsport perfect dat een 10-jarige deelneemt aan een WK. Elk land mag namelijk minstens vier zwemmers (twee mannen en twee vrouwen) afvaardigen, ook als zij de WK-limiet niet haalden. Ze moeten wel hebben deelgenomen aan het nationale kampioenschap. Alzain Tareq voldeed aan die voorwaarden en haar vaderland – Bahrein – kon geen sterkere zwemster sturen.

Het meisje heeft haar talent niet van vreemden: ook haar vader was een professioneel zwemmer. En ondanks dat ze hard traint – twee keer per dag, vijf dagen per week – zullen we haar volgend jaar sowieso niet op de Olympische Spelen zien. Om daar deel te nemen moet je minstens 16 jaar zijn.