Belgische zwemmers gaan naar Rio

Op het WK zwemmen in het Russische Kazan heeft het Belgische mannenkwartet op de 4x200 meter vrije slag zich vrijdag geplaatst voor de finale. Ze verzekerden zich ook van een ticket voor de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Louis Croenen, Glenn Surgeloose, Dieter Dekoninck en slotzwemmer Pieter Timmers eindigden in de tweede van drie reeksen als vierde in 7:10.92. In totaal klokten de Belgen de achtste tijd van de 22 landen. Dat volstond net voor een plaats in de finale van vrijdagavond. Een plek in de top 12 was dan weer voldoende voor olympische kwalificatie.

Het Australische team zette met 7:08.40 de snelste tijd neer. Vorig jaar veroverde het Belgische kwartet op de 4x200 meter vrije slag brons op het EK in Berlijn. De 4x100m-ploeg (Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene, Pieter Timmers en Glenn Surgeloose) verzekerde zich zondag al van een olympisch ticket, na een negende plaats in de reeksen. De Belgen kwamen slechts drie honderdsten tekort voor de finale. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen bereikte het 4x100m-team de finale, waarin de Belgen achtste werden. De 4x200m-ploeg werd uitgeschakeld in de reeksen.