Winterspelen 2022 gaan naar Peking

De Olympische Winterspelen van 2022 zullen in de Chinese hoofdstad Peking worden gehouden. Dat is zonet beslist in Kuala Lumpur, in Maleisië. De Jeugdwinterspelen in 2020 zullen in Lausanne doorgaan, in Zwitserland.

Peking haalde het in de stemming onder leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van het Kazachse Almaty. De Chinese stad wordt zo de eerste die zowel de Zomerspelen als de Winterspelen heeft georganiseerd. Peking was in 2008 gaststad voor de 'grote' Olympische Spelen.

Noodgedwongen op papier stemmen

Het was IOC-voorzitter Thomas Bach die de laureaat bekendmaakte. De stemming lichte vertraging op door een technisch probleem. Het elektronisch stemsysteem werkte niet naar behoren, waarna de 85 stemgerechtigden hun keuze op papier moesten invullen.

Peking en Almaty waren de enige twee overgebleven kandidaten, want eerder trokken onder meer het Zweedse Stockholm, het Poolse Krakau, het Oekraïense Lviv, het Noorse Oslo en het Amerikaanse Boston hun kandidatuur in.

Driemaal Azië

Met de Winterspelen 2022 zullen drie opeenvolgende edities van de Olympische Spelen in Azië plaatsvinden, na de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en de Zomerspelen van 2020 in Tokio.

Naast de toewijzing voor de Winterspelen van 2022 werd vrijdag ook de gaststad voor de Olympische Jeugdwinterspelen van 2020 bekendgemaakt. Dat wordt het Zwitserse Lausanne, dat het van het Roemeense Brasov haalde. Volgend jaar is eerst nog het Noorse Lillehammer aan de beurt.