Lijkt Olympisch logo op Belgisch werk?

Een Belgische ontwerper heeft op sociale media zijn verbazing uitgedrukt over het embleem voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio, dat lijkt op het logo van een theater in Luik dat zijn studio heeft ontworpen. De 52-jarige Olivier Debie zei aan het persagentschap Kyodo dat hij deze week zal beslissen of hij juridische stappen zal zetten.

"Ik kan niet oordelen of het is gestolen of door mijn werk is geïnspireerd. Ik overleg met mijn advocaat", aldus Debie aan Kyodo. Hij had enkele dagen eerder op Facebook een foto van beide werken naast elkaar gepost en zijn verbazing uitgedrukt. Ook zijn studio zei in een aparte post dat er een "opvallende gelijkenis tussen de twee logo's" is.

Het logo voor de Olympische Spelen in Tokio is van de hand van de 43-jarige Japanse kunstdirecteur Kenjiro Sano. Het werk is vrijdag onthuld en bestaat uit een centrale strook in het zwart, volgens het organiserende comité geïnspireerd door de letter T, die voor Tokio staat. Het logo van het Théâtre de Liège heeft een gelijkaardige vorm in het wit tegen een zwarte achtergrond.

Het organiserende comité in Japan zei het logo aangekondigd te hebben na het internationale registratieproces voor handelsmerken te hebben doorlopen. "We zijn hierover niet bepaald ongerust", aldus Masanori Takaya, hoofd publiciteit bij het organiserend comité van Tokio 2020.

Foto: Facebook Olivier Debie