Groene trui Sagan de snelste in Aalst

Groenetruidrager Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) heeft maandagavond in Aalst het eerste na-Tourcriterium in ons land gewonnen. De 25-jarige Slovaak was in een sprint met twee sneller dan de Britse Tourwinnaar Chris Froome. Belgisch kampioen Preben Van Hecke mocht mee het podium op. Serge Pauwels werd vierde, de Ier Nicholas Roche vijfde.

Onder massale publieke belangstelling - nooit eerder daagde zoveel volk op voor het na-Tourcriterium in de carnavalstad - trokken Chris Froome, Peter Sagan, Serge Pauwels, Kenneth Vanbilsen, Sep Vanmarcke, Julien Vermote en Nicolas Roche zich omstreeks 20u00 op gang. Deze Tourrenners werden geflankeerd door onder andere Belgisch kampioen Preben Van Hecke en winnaar van de slotrit in de Giro, Iljo Keisse.

Van bij de start lag het tempo in deze 80e editie erg hoog. Halfkoers vormde zich een kopgroep met acht renners. Daarbij Sagan, Keisse en Vanmarcke. Voor laatstgenoemde ging het nog te traag en hij trok alleen in de aanval. Op vijftien ronden van het einde smolt alles opnieuw samen. James Vanlandschoot ging dan versnellen, met in zijn wiel Kevin Hulsmans en David Boucher.

Toen hun poging in de kiem gesmoord was, gingen Froome, Sagan, Van Hecke, Pauwels, Nicolas Roche, Vanmarcke, Keisse, Vanbilsen en Vermote hun kans. Uit die kopgroep sprongen Froome en Sagan weg. In de daaropvolgende sprint met twee was Sagan net iets sneller dan de geletruidrager.