Froome plooit maar kraakt niet

Thibaut Pinot heeft de laatste Alpenrit van de Tour de France gewonnen. De Fransman kwam solo over de finish, net voor Nairo Quintana, die ook naast het geel grijpt ondanks een ultieme poging. De Colombiaan zette Chris Froome zwaar onder druk, maar kon uiteindelijk slechts anderhalve minuut terugpakken. Als Froome morgen de finish haalt in Parijs, wint hij de Tour de France.

Vier vroege vluchters reden richting de eerste klim, de Col de la Croix de Fer met meer dan zeven minuten voorsprong. Het peloton liet aanvankelijk begaan, maar gaandeweg slonk de voorsprong van het viertal. Tijd voor Alexandre Geniez om te versnellen, hij zou solo bovenkomen en ook alleen aan de Alpe d’Huez beginnen.

Barsten bij Sky

Bij de toppers ging het tempo de lucht in, wat voor barsten in de burcht van Sky zorgde. Froome had al snel enkel nog Richie Porte bij zich. Het moment voor Movistar om de aanvalsplannen in uitvoering te brengen. Een versnelling van Valverde en daarna een sprong van Quintana sloegen even in bij Froome, maar eenmaal aan de afdaling begonnen, kwamen de favorieten weer samen.

In de vallei naar de laatste klim van deze Tour kwam een groot deel van het peloton weer samen bij de gele trui. Ook Poels, Thomas en Roche voegden zich weer bij de groep: Froome kon weer gerust zijn. Geen overbodige luxe, met de Alpe d’Huez in het verschiet.

Froome plooit

De beklimming was nog niet heel ingezet of Nairo Quintana deed wat hij de voorbije ritten naliet: aanvallen. Porte dichtte het gat, maar de Colombiaan trok meteen nog eens door. Andermaal tevergeefs, maar Froome leek het steeds lastiger te krijgen. Bij een duoaanval van Valverde en Quintana moesten de overgebleven Sky-mannen passen.

Quintana trok door en ging op zoek naar Thibaut Pinot, die ondertussen alleen aan kop reed. De Fransman had uiteindelijk net genoeg voorsprong om de rit te pakken, Quintana finishte tweede op twintig seconden en met anderhalve minuut voorsprong op Froome. De Brit plooide wel, maar kraakte uiteindelijk niet, al had hij dat vooral te danken aan ploegmaat Richie Porte. Zonder ongelukken pakt hij morgen de Tour de France 2015.