Jury controleert fietsen in Tour

Donderdagavond zijn er opnieuw controles gebeurd op enkele fietsen van renners. Een jury ging na of er geen motortjes verborgen waren in de fietsen.

Na afloop van de achttiende etappe werden de fietsen van zes renners onderzocht met behulp van een cameraatje dat binnen in de fiets en de tubes kijkt. Romain Bardet (AG2R) en Pierre Rolland (Europcar), de eerste twee in de rit, gele trui Christopher Froome (Sky), groene trui Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), bergtrui Joaquim Rodriguez (Katusha) en witte trui Nairo Quintana (Movistar) mochten zich met hun tweewieler aandienen.

Het is niet de eerste keer dat zo een controle wordt uitgevoerd in deze Tour. Na afloop van de ploegentijdrit werden alle fietsen van Team Sky geïnspecteerd. Voorts werden na de etappe naar Zeeland de fietsen van Jean-Christophe Peraud (AG2R), Michael Rogers (Tinkoff-Saxo), Adriano Malori (Movistar), Marcel Sieberg (Lotto Soudal) en Mark Cavendish (Etixx-Quick.Step) onder de loep genomen. Na de etappe naar Mûr-de Bretagne werden de rijtuigen van Jakob Fuglsang (Astana), Kangert (Astana), Bennati (Tinkoff-Saxo), Rogers (Tinkoff-Saxo) en Damiano Caruso (BMC) gecheckt. Eerder dit jaar werden ook in de Giro en enkele andere koersen al technische controles uitgevoerd.

Froome: "controles op mechanische doping zijn nodig"

"Ik heb er geen probleem mee dat de fietsen worden gecontroleerd", zei gele trui Chris Froome op de persconferentie in de Tour de France. "Die controles zijn nodig omdat er veel geruchten gaan over mechanische doping. De meeste verdachtmakingen gaan rond op sociale media, maar die komen niet uit het niets, de technologie bestaat."