Team Sky maakt data Chris Froome bekend

Team Sky trekt na de verdachtmakingen aan het adres van kopman Christopher Froome in de aanval. Vandaag gaf de ploeg op de tweede rustdag in de Tour gegevens over de Britse geletruidrager vrij.

Eerder analyseerde de Franse wetenschapper Pierre Sallet op verzoek van tv-zender France 2 de prestatie van Froome bij zijn indrukwekkende zege in de tiende etappe. Volgens Sallet had Froome op de slotklim naar La Pierre-Saint-Martin 7,04 watt per kilogram getrapt. "Alle renners die in het verleden boven de 7 watt kwamen, raakten in dopingzaken verwikkeld", voegde de wetenschapper daar in het tv-programma 'Stade 2' aan toe. Hij verwees daarbij naar Lance Armstrong en Jan Ullrich. 

Sky-manager Dave Brailsford besloot na de uitzending om de gegevens van Froome bekend te maken, aangezien de cijfers van Sallet volgens hem "compleet verkeerd" zijn. Tim Kerrison, analyticus bij de Britse formatie, meldde dat de geletruidrager niet 7,04 watt/kg, maar 5,78 watt/kg trapte. Verder was zijn hartslag gemiddeld 158 slagen per minuut en maakten de pedalen van Froome 97 omwentelingen per minuut.