Plaza wint overgangsetappe

Ruben Plaza Molina (Lampre) heeft de zestiende etappe in de ronde van Frankrijk gewonnen. De Spanjaard kwam solo aan in Gap. Groene trui Peter Sagan werd voor de vijfde keer in deze Tour tweede. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) was de eerste Belg op een achtste plaats. Chris Froome blijft in de gele trui.

Een ruime kopgroep van 23 renners kreeg al snel een vrijgeleide van het peloton. Onder andere Serge Pauwels en Thomas De Gendt waren mee. Ook een bedrijvige Peter Sagan zat opnieuw voorin. Op de slotklim versnelde Ruben Plaza. Hij kwam boven met een voorsprong van een minuutje en in de afdaling hield hij een ontketende Sagan nog af. Voor Lampre is het de eerste etappeoverwinning in de Tour.

Bij de favorieten was het zwaarste wapenfeit de zware val van Geraint Thomas, die belandde met z’n hoofd tegen een paal en daarna in de afgrond nadat de Fransman Barguil tegen hem aan was gereden. Thomas kon de etappe wel nog uitrijden. Nibali kon in de afdaling nog 27 seconden wegrijden van Froome, die wel leider blijft.