Van Avermaet wint na ware thriller

Greg Van Avermaet heeft de dertiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Na een ware thriller finishte hij net voor Peter Sagan. Met Jan Bakelants als derde staat er nog een Belg op het podium. Thomas De Gendt speelde ook een hoofdrol, zijn vlucht werd op een kilometer van de finish gegrepen door het peloton.

Waar iedereen zat te wachten op meerdere aanvallen in de beginfase, kwam de juiste vlucht al na enkele kilometers. In die vlucht zat Thomas De Gendt, samen met Kelderman, Haas, Gautier, Geniez en Périchon. Het peloton liet het zestal rijden, enkel Giant-Alpecin van John Degenkolb hield de voorsprong rond de vier minuten.

Tinkoff-Saxo begon op tachtig kilometer van het einde wat te helpen, waardoor de voorsprong geleidelijk aan slonk. Op zestig kilometer van de meet viel Jean-Christophe Péraud. De Fransman hield er lelijke wonden aan over, maar kon uiteindelijk toch voort. Ondertussen kreeg André Greipel het lastig. Op een puist van vierde categorie moest hij lossen in wat nochtans een rit was die hij ongetwijfeld had aangestipt.

Vooraan rukte Thomas De Gendt zich los van de kopgroep, hij kreeg het gezelschap van Kelderman en Gautier. Het drietal leek stand te houden, maar naarmate de meet in zicht kwam, ging het tempo in het peloton de hoogte in. Uiteindelijk zou het trio in de slotkilometer gegrepen worden. Op het lastige slotklimmetje zag Van Avermaet zijn kans. Hij ging van ver aan, kreeg Sagan in het wiel, maar kon de Slovaak afhouden. Eindelijk voor Van Avermaet, weer net niet voor Sagan. Jan Bakelants eindigde nog knap derde.