Froome zet de Tour nu al naar zijn hand

Chris Froome heeft de eerste Pyreneeënrit in de Tour de France gewonnen en heeft een meer dan stevige optie op de eindoverwinning genomen. Richie Porte werd tweede. Alle concurrenten moesten lossen, Nairo Quintana werd derde, maar ook al op een minuut. Grootste slachtoffer is Vincenzo Nibali, de winnaar van vorig jaar kwam meer dan vier minuten na Froome over de streep. Alberto Contador kreeg meer dan twee minuten aan zijn broek.

Een rit met het venijn in de staart, zo kon de elfde rit het beste omschreven worden. In de eerste 150 kilometer drie klimmetjes van vierde categorie, ideaal voor vroege vluchters om een groot gat te slaan. En dus was het meteen aanvallen geblazen. Uiteindelijk zou enkel Fédrigo standhouden en wegrijden. Even later moest hij, weliswaar niet zonder veel moeite, het gezelschap van Kenneth Vanbilsen bij zich dulden. Het duo kreeg een voorgift van meer dan veertien minuten. 

Peloton kruipt dichter

Het peloton liet aanvankelijk betijen, buiten wat valpartijen was er weinig animo. Warren Barguil maakte de lelijkste smak, hij kon slechts met moeite terug aansluiten. Pas na de beklimming van de Vielleségure begon de voorsprong te slinken. Gemend door het Movistar van Quintana, het Sky van Froome en het FdJ van Pinot, kroop het peloton steeds dichter. Aan de voet van de slotklim, de Col de la Pierre Saint-Martin, zagen de vluchters hun voorgift krimpen tot onder de drie minuten.

Zwarte dag voor Nibali

Van bij de eerste klimkilometer legde Movistar er stevig de pees op. Vanbilsen werd op dertien kilometer van de finish opgeraapt, voor de tweede keer in deze Tour toonde hij zich in de vlucht van de dag. Het felle tempo maakte meteen slachtoffers, met als grootste naam Vincenzo Nibali. In het Franse kamp vielen Bardet, Pinot en Péraud al heel vroeg af. Ondertussen sneuvelde ook Fédrigo, na een dag vooraan gereden te hebben.

Froome springt

Met nog elf kilometer te gaan trok Robert Gesink in de aanval. Op acht kilometer van de finish begon het echte vuurwerk, met een aanval van Valverde. Froome liet Porte en Thomas het gat dichtrijden. Maar Valverde vond het tempo duidelijk te laag en trok nog eens door, opnieuw reageerde Sky. De oorlog barstte volledig los, ook Contador moest eraf, van Garderen kon niet meer volgen. Het signaal voor Froome om te springen, hij pakte meteen een tiental meter op Quintana.

Froome zou uiteindelijk niet meer afgeven en de rit pakken. In de achtergrond hing Quintana op een minuut en hij zag Porte nog terugkeren. Erop en erover voor de Sky-man, die als tweede over de meet reed. Quintana werd derde, op een minuut van Froome. De Colombiaan lijkt de enige die nog voor wat spankracht kan zorgen in deze Tour na deze prestatie van Froome. In het klassement staat Froome nu al 2'52" voor op van Garderen, Quintana volgt op 3'09". Contador staat pas zesde op maar liefst 4'04".