Zieke Lars Boom zegt Tour adieu

Lars Boom start vandaag niet in de tiende etappe van de Tour de France. De renner van Astana voelt zich te ziek om de ronde te vervolgen, meldt zijn ploeg via Twitter. De Nederlandse renner zei gisteren op de rustdag in Pau al dat hij koortsig was en zich niet lekker voelde. In de nacht van maandag op dinsdag is hij er niet beter op geworden. "Helaas niet meer van start vandaag. De nacht voor de rustdag koorts en griep gekregen", meldde hij zelf ook op Twitter.  

Boom, die op een 159e plaats in het klassement stond, was voor de start van de Tour in Utrecht nog in het oog van een storm terechtgekomen. Tijdens een test voorafgaand aan de Tour waren bij Boom "abnormaal lage" waarden aangetroffen, wat erop zou kunnen duiden dat hij niet helemaal in orde was. Op basis van de MPCC-regels, waaraan Astana zich had geconformeerd, zou de 29-jarige Vlijmenaar daarom eigenlijk helemaal niet mogen starten in de Tour. Toch stond Boom zaterdag 'gewoon' aan het vertrek in Utrecht. De MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport, besloot Astana daarop voorlopig te schorsen. 

Het peloton trekt in de rit van dinsdag naar de Pyreneeën. Het wegvallen van Boom is een tegenslag voor kopman Vincenzo Nibali van Astana. De winnaar van Tour van vorig jaar moet meer dan 2 minuten goedmaken op geletruidrager Chris Froome.