Martin stapt uit Tour na sleutelbeenbreuk

Voor Tony Martin is de Ronde van Frankrijk voorbij. De gele trui stapt uit de Tour nadat hij bij een val in de slotkilometer van de zesde etappe zijn sleutelbeen heeft gebroken. Hij reist meteen naar het Duitse Hamburg, waar hij vannacht nog zal worden geopereerd.

Martin viel in de slotkilometer van de etappe tussen Abbeville en Le Havre. Hij had zichtbaar pijn en kwam ondersteunend door zijn ploegmaats over de streep. Meteen na de ceremonie stapte hij in een ziekenwagen om de ernst van de blessure aan zijn linkerschouder te onderzoeken.

Het verdict was hard voor de Duitser. “Het sleutelbeen is in verschillende stukken gebroken”, verduidelijkt ploegarts Helge Riepenhof. “Een van de stukken kwam zelfs door de huid, er is sprake van een open breuk. Dit is een medische situatie waarbij verder rijden gewoon onmogelijk is.”

Het geel gaat nu naar Chris Froome. De Brit van Team Sky mag zelf kiezen of hij tijdens de zevende rit de trui ook effectief zal dragen. “Het reglement voorziet daarover geen verplichtingen”, vertelt koersdirecteur Thierry Gouvenou. In het verleden weigerde de tweede in het klassement meestal om door opgave van de leider het geel te dragen. Het meest beroemde voorbeeld daarvan is Eddy Merckx, die in 1971 weigerde het geel te dragen na de val van de Spanjaard Luis Ocana.