Rodriguez wint Belgische Touretappe

Joaquim Rodriguez heeft de derde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij reed als eerste over de streep in Hoei na een volledige etappe over Belgische bodem. Chris Froome werd tweede en pakt ook de gele trui. De rit werd wel ontsierd door een zware val op zestig kilometer van de finish, waarna drie renners moesten opgeven en de wedstrijd geneutraliseerd werd.

De dag was mooi begonnen met een massa supporters die de renners in Antwerpen kwamen toejuichen. Na de officiële start in Boechout was er meteen al een ontsnapping van de Belg Serge Pauwels, die Martin Elmiger, Bryan Nauleau en Jan Barta met zich meenam. Het peloton gaf de vier vluchters van de dag een maximale voorsprong van drieënhalve minuut.

Net toen het peloton tempo maakte om na honderd kilometer de vier vluchters te vatten, gebeurde er op een recht stuk weg een zware val. Een renner ging onderuit en zijn collega’s achter hem reden op en over elkaar. Onder de slachtoffers was ook geletruidrager Fabian Cancellara en Johan Vansummeren. Zij stapten – met enige moeite – weer op de fiets, maar voor de Nederlander Tom Dumoulin, de Australiër Simon Gerrans en de Fransman William Bonnet betekende deze val meteen het einde van hun Ronde van Frankrijk. Door de val werd de wedstrijd geneutraliseerd tot aan de Côte de Bohissau.

Wanneer de renners weer voluit mogen rijden, zetten de mannen van Astana de aanval in. Onder andere André Greipel, John Degenkolb, Mark Cavendish en Chris Froome waren mee. Aan de voet van de Muur van Hoei bestond de kopgroep uit zo’n 40 renners. Op 500 meter van de top rijden Froome, Contador, Van Avermaet en Rodriguez op kop. Uiteindelijk kwam die laatste dus als eerste over de meet. Froome pakt nipt geel, met een seconde verschil op Tony Martin.