Greipel wint spectaculaire waaierrit

Andre Greipel heeft op het kunstmatige eiland Neeltje Jans, in het Nederlandse Zeeland, de tweede rit van de Tour de France gewonnen. In de finale werd het peloton in stukken getrokken door de wind en de regen. Topfavorieten Nibali en Quintana verloren meer dan een minuut op Froome en Contador. Rohan Dennis verliest de gele trui aan Fabian Cancellara.

De etappe tussen Utrecht en Neeltje Jans, een kunstmatig eiland in Zeeland, werd vooraf aangekondigd als mogelijke waaieretappe. En wat door velen gehoopt werd, kwam ook uit. En hoe. Op meer dan honderd kilometer van de streep deelde Tinkoff-Saxo, gevolgd door Sky, een eerste waaierprikje uit. Het bleek slechts de voorbode, want op ruim 60 kilometer van de meet zat het spel echt op de wagen. Stormweer met veel regen en wind waren de ideale ingrediënten om het peloton in stukken te trekken.

Quintana en Nibali waaien weg

Eerst Etixx-Quickstep en nadien Lotto-Soudal openden de debatten in een kletsnat Zeeland. Op dat moment was van de vroege vluchters Clement, Quémeneur, Barta en Fonseca, al lang geen sprake meer. Ook Lotto NL-Jumbo had, mede door een valpartij van kopman Wilco Kelderman, de boot gemist. Maar er waren grotere slachtoffers: topfavoriet Quintana was in een derde groep verzeild geraakt en moest zijn hele Movistarploeg aan het werk zetten.

Voorin bleef Etixx-Quickstep hard gaan en ook Vincenzo Nibali werd er uitgewaaid. Hij verzeilde samen met onder meer gele trui Dennis, Vanmarcke en Kristoff in een tweede groep. Wie wel vertegenwoordigd was in de kopgroep? 27 renners met onder meer Froome, Contador, Cavendish (met vijf ploeggenoten, waaronder Martin), Van Garderen, Van Avermaet, Dumoulin, Greipel en Cancellara.

Cavendish spurt te vroeg

Achter de omvangrijke kopgroep sloegen de groep-Nibali en de groep-Quintana de handen in elkaar. Maar ondanks de vereende krachten achteraan, verzamelde de kopgroep een voorsprong van meer dan een minuut en werd er vooraan gespurt om de overwinning. Cavendish werd in stelling gebracht door zijn ploeggenoten, maar kwam te vroeg op kop. Greipel profiteerde en won de rit, voor Sagan en Cancellara, die dankzij de bonificatieseconden de nieuwe gele trui wordt.

In het algemeen klassement verliest Rohan Dennis de gele trui, maar de grootste slachtoffers zijn Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. Zij kwamen uiteindelijk op 1'26" van de kopgroep binnen, waardoor Froome en Contador een uitstekende zaak doen met zicht op de eindoverwinning.