Favorieten kraken, Dennis pakt geel

De Australiër Rohan Dennis heeft in Utrecht de openingstijdrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij deed over de 13,8 kilometer beter dan Tony Martin en Fabian Cancellara . De Nederlandse topfavoriet Tom Dumoulin strandde op 8 seconden en viel net van het podium. De Australiër zette met 55,45 km/uur bovendien de snelste tijdrit ooit neer in de Tour de France. Morgen trekt het peloton van Utrecht naar het kunstmatige eiland Neeltje Jans, met Dennis als verrassende eerste geletruidrager.

Een massa supporters had in Utrecht verzamelen geblazen voor de ‘Grand Départ’ van de 102e Tour de France. Daniel Teklehaimanot rolde als eerste van het startpodium voor de 13,8 kilometer, maar het was wachten op de 25-jarige Rohan Dennis voor een eerste specialist. Hij zorgde voor een eerste richttijd en wat voor één: 14’56” over 13,8 kilometer, gemiddeld 55,45 km/uur. Wie beter wou doen, zou over goede papieren moeten beschikken.

Dumoulin en Martin kraken

Alle ogen waren nadien gericht op Tom Dumoulin, Nederlands hoop op geel. De tijdritspecialist had zich de afgelopen maanden specifiek voorbereid op deze tijdrit. Maar ondanks de massale steun langs het parcours, strandde de Nederlander op 8 seconden van Rohan Dennis. Dumoulins gele droom in diggelen.

Bijna meteen daarna was het aan Tony Martin, die andere favoriet voor de ritoverwinning en bijhorende gele trui. ‘Der Panzerwagen’ kwam pas in de tweede helft van de tijdrit goed onder stoom, maar ook de Duitser beet zijn tanden stuk op de tijd van Rohan Dennis. Hij strandde op 5 seconden. Alleen Fabian Cancellara kwam nadien nog in de buurt van de Australiër, maar ook de Zwitserse specialist kwam niet aan de tijd van Dennis, die meteen de snelste tijdrit ooit in de tour neerzette.

Nibali deelt tikje uit

Bij de favorieten voor de eindoverwinning deelde Vincenzo Nibali een eerste tikje uit. HIj deed beter dan zijn drie concurrenten Froome, Contador en Quintana. Zij moesten respectievelijk 7, 15 en 18 seconden prijsgeven op de Italiaan, die in de daguitslag 22e werd op 43 seconden van Rohan Dennis.