Tour: Ook ’s nachts dopingcontroles

De wielrenners in de Ronde van Frankrijk kunnen dit jaar ook midden in de nacht gecontroleerd worden op doping. Dat bevestigde voorzitter Brian Cookson van de internationale wielerunie UCI aan de Nederlandse omroep NOS. Het is de bedoeling dat renners die zich bedienen van normaal niet te traceren dopingmiddelen zoals epo, met de nachtelijke tests alsnog door de mand vallen.

"We hebben lering getrokken uit het verleden. Vroeger konden renners de nacht gebruiken om detectie te ontlopen", zei Cookson. "Maar nu zijn nachtelijke controles een mogelijkheid. Er is zelfs al een klein aantal renners getest. Niemand kan er meer vanuit gaan dat hij 's nachts veilig is omdat er dan niet getest wordt."

De controles zijn niet willekeurig, vertelde Cookson bovendien. "Alle tests gebeuren op basis van inlichtingen. We doen het heel gericht. Het wil niet zeggen dat we een renner verdenken, maar wel dat er een duidelijke aanleiding is voor een test."

De 102e editie van de Tour start vandaag met een individuele tijdrit over 13,8 km in Utrecht. De eerste renner start om 14 uur. Uittredend Tourwinnaar Vincenzo Nibali (Astana) start als laatste om 17u17. Of diens ploegmaat Lars Boom start, is nog onduidelijk. De Nederlander liet een "abnormaal laag" cortisolgehalte optekenen. De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport waarbij Astana is aangesloten, schrijft in dat geval voor dat een renner minimaal acht dagen aan de kant blijft.