"Lars Boom start niet in Tour de France"

De 29-jarige Nederlander Lars Boom zou morgen niet starten in de Tour de France. Dat meldt de Franse sportkrant l'Equipe. De voormalige wereldkampioen veldrijden heeft te lage cortisolwaarden.  

Boom rijdt voor het Kazachse Astana. Die ploeg is aangesloten bij de beweging voor een geloofwaardige wielersport MPCC. De regels van de MPCC schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld in wedstrijden, omdat dit kan duiden op een verminderde gezondheid. Dat overkwam ook de Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo eerder dit jaar vlak voor de start van de Giro.

Toch is het mogelijk dat Boom zaterdag gewoon van start gaat. Ploegleider Alexandre Vinokourov wil zijn ploeg namelijk niet nog voor de start tot acht renners gereduceerd zien. Hij vroeg de Internationale Wielerunie om Boom te mogen vervangen door de Italiaan Alessandro Vanotti. Maar omdat de deelnemerslijst al definitief was, weigerde de UCI dat. Vinokourov wil het daar niet bij laten. "Of de UCI staat ons toe dat we Boom vervangen, of hij vertrekt gewoon samen met ons. Jammer voor de MPCC dan", tekende l'Equipe op uit de mond van Vinokourov.