Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Red Lions hebben ticket voor Rio beet

De Red Lions (FIH-4) hebben zich woensdag voor de halve finales van de World League hockey in Brasschaat geplaatst. Dat ging niet van een leien dakje. Ze versloegen Frankrijk (FIH-18) met 5-4. De kwalificatie leverde hen meteen ook een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op.

De Lions kwamen snel op een 2-0 voorsprong via Florent Van Aubel (2e pc) en Sébastien Dockier (15e). Nog voor rust kwamen de Fransen langszij. Martin Genestet (26e) en Jean-Laurent Kieffer (30e) scoorden. In de tweede periode liepen de Belgen opnieuw uit. Emmanuel Stokbroekx (33e) zorgde voor de 3-2, John-John Dohmen (46e pc) voor de 4-2. Aristide Coisne (45e) hield Frankrijk echter in de match en dat deed ook Genestet (54e), nadat Tom Boon (46e) met zijn eerste van het toernooi voor de 5-3 tekende. Toen de Fransen in de slotfase met een vliegende keeper gingen spelen, werd het nog bibberen en beven. Het was die vliegende keeper die maar net de 5-5 miste.

De Lions hielden stand en staan vrijdag in de halve finales van het halvefinaletoernooi in Brasschaat tegenover India (FIH-9). Dat schakelde Maleisië (FIH-12) met 3-2 uit. In de tweede halve finale neemt Australië (FIH-1) het op tegen Groot-Brittannië. Australië schakelde Ierland (FIH-14) met 4-1 uit. Groot-Brittannië won met 2-1 van Pakistan (FIH-10).

De eerste drie van het toernooi krijgen een ticket voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Omdat India als Aziatisch kampioen al een ticket op zak heeft, zijn de Belgen echter nu al zeker. De halve finalisten spelen van 5 tot 13 december in India ook de finale van de World League.