Geen Olympisch ticket voor Red Panthers

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH 12) is er dinsdag op de halve finales van de World League in Brasschaat niet in geslaagd zich bij de laatste vier te scharen. In de kwartfinales verloren de Red Panthers na shoot-outs met 3-0 van Zuid-Korea (FIH 9). Het was 2-2 na de reguliere speeltijd. De Belgen waren dichtbij een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

De Red Panthers, de derde uit groep B, kregen Zuid-Korea, het nummer twee uit groep A, voorgeschoteld. Bij winst waren de Belgen quasi zeker van kwalificatie voor de Olympische Spelen. Om helemaal zeker te zijn van een stek in Brazilië, moesten de Panthers in Brasschaat in de top drie van het toernooi eindigen.

België was al vroeg op achtervolgen aangewezen. De Zuid-Koreanen, vorig jaar op het WK in Den Haag met 4-2 te sterk voor de Belgen, kregen in de vierde minuut een strafbal. Park Mihyun gaf doelvrouw Aisling D'Hooghe geen kans. Het was wachten tot de 37e minuut voor de gelijkmaker. Alix Gerniers rukte op, waarna de bal via Anouk Raes tot bij Louise Versavel kwam. Die mikte de 1-1 in het lege doel. In de 45e minuut kwam België zelfs op voorsprong via een afgeweken schot van Manon Simons. In het slot slikten de Belgen echter nog de 2-2, getekend Cheon Eunbi. Shoot-outs moesten voor de beslissing zorgen. Daarin trok Zuid-Korea met 3-0 aan het langste eind.

Donderdag neemt België het op tegen Japan in een klassementswedstrijd voor de plaatsen 5 tot 8. In de halve finales ontmoet Zuid-Korea Nieuw-Zeeland, dat in de kwartfinales met 5-1 won van Japan. De andere halve finale wordt een duel tussen Australië, met 2-0 te sterk voor Italië, en 's werelds nummer één Nederland, dat India met 7-0 verpletterde.