Sanchez wint in Bakoe, Boonen zesde

De Spanjaard Luis Leon Sanchez heeft de wegwedstrijd van de eerste Europese Spelen ooit gewonnen. In een snikheet Bakoe was hij de snelste van een kopgroep van vier. Tom Boonen sprintte seconden later naar een zesde plaats.

De renners kregen in de hoofdstad van Azerbeidzjan een parcours van 216 kilometer voorgeschoteld, onderverdeeld in 6 ronden van 12 kilometer en 10 ronden van 13,5 kilometer, met telkens een snedige helling in. 

Achttien renners kozen al snel het hazenpad en tekenden voor de vlucht van de dag. Daarbij één Belg: Bart De Clercq. De vluchters verzamelden een maximale voorsprong van acht minuten, maar de hitte en de wedstrijdkilometers deden nadien hun werk en van de kopgroep bleef uiteindelijk nog acht man over. In het peloton namen onder meer de Belgen het heft in handen.

Keukeleire speelt ploegenspel

Vitaly Buts was de laatste van de vroege vluchters die het peloton voorbleef, maar op een kleine dertig kilometer van de streep barstte de koers eindelijk open. Samen met Tom Boonen kwamen ook onder meer Grivko, Pozzato, Leon Sanchez en Niki Terpstra vooraan postvatten. De Nederlander stak het vuur aan de lont en probeerde solo weg te rijden, maar onze landgenoot Jens Keukeleire reageerde attent en reed als enige het gat dicht.

De Belgen speelden het ploegenspel in dienst van Boonen en Keukeleire weigerde over te nemen, tot grote ergernis van Tersptra, maar met resultaat. In de groep-Boonen namen de Italianen het werk voor hun rekening en bij het begin van de laatste ronde hadden we terug een compacte groep vooraan, met onder Pozzato, Nizzolo, Grivko en Tom Boonen.

Spanjaarden maken het af

In die laatste ronde werd slag om slinger gedemarreerd. Na en machtsontplooiing van Luis Leon Sanchez raakte een viertal weg, met daarbij nog Herrada, Grivko en Vakoc. Tom Boonen had de boot gemist en moest in de achtervolgende groep rekenen op de Italianen en op Etixx-ploeggenoot Terspstra om het gat dicht te rijden. Voorin verliep de samenwerking met twee Spanjaarden echter uitstekend en de achtervolgers kwamen te laat. Sanchez sprintte naar de overwinning, voor Grivko en Vakoc. In de achtervolgende groep sprintte Boonen naar een zesde plaats, net na Nizzolo.