België is een barslecht sportland

België is een barslecht sportland: Vlaamse en Waalse sporters halen veel minder medailles dan je eigenlijk van een land als het onze zou mogen verwachten. In een onderzoek dat de VUB daarover voerde in vijftien landen, scoorden alleen Portugal en Estland slechter, staat vandaag in de kranten van Mediahuis. "Het ligt aan ons sportbeleid en aan onze mentaliteit: te snel tevreden", zegt professor Veerle De Bosscher.

De onderzoekster vergeleek het beleid in vijftien verschillende landen door met meer dan 4.000 topsporters, trainers en beleidsmakers te praten. Ook de effectieve prestaties van die vijftien landen werden onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat landen die hun topatleten goed ondersteunen, vaak het best scoren op internationale wedstrijden. Voor België zijn de resultaten ontluisterend.

"Op basis van onder meer de welvaart in een land en het bevolkingsaantal, kun je een cijfer bepalen aan medaillepunten dat dat land zou moeten halen op Olympische Spelen, WK's en EK's", zegt De Bosscher. "Een gouden medaille telt dan voor drie punten, een zilveren voor twee, en een bronzen voor één. België haalt voor de periode 2009-2012 18 punten. Eigenlijk hadden dat er 29 moeten zijn."

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wijst erop dat Vlaanderen nog maar tien à twaalf jaar bezig is met topsportactieplannen. "Je praat over generaties van atleten die ondersteund moeten worden (...) het is een werk van lange adem."