Boonen stapt uit de Giro

Tom Boonen staat niet meer aan de start van de 14e etappe in de Giro, een tijdrit over 59,2 km. "Het is genoeg geweest", zegt ploegmanager Patrick Lefevere. "Tom heeft niets meer te zoeken in deze Giro." Etixx-Quick-Step probeert nu om hem woensdag aan de start te krijgen van de Ronde van België.

Tom Boonen start zaterdag niet meer in de tijdrit en verlaat de Giro. "Er staan enkel nog tijd- en bergritten op het programma", somt Lefevere op als één van de redenen. "Tom heeft niets meer te winnen in deze Giro. Daarnaast sukkelt hij ook een beetje met een verkoudheid. Het was enkele dagen beter, maar door het slechte weer van de voorbije dagen, steekt die opnieuw de kop op. Bovendien wordt er ook alleen maar slecht weer voorspeld de komende dagen in de bergen, dus herstellen zal moeilijk zijn. Het is genoeg geweest, hij heeft niets meer te zoeken in deze Giro."

Boonen keerde na zijn zware blessure die hij opliep in Parijs-Nice begin maart, terug in competitie in de Ronde van Turkije eind april. Daarna volgde de Giro. "Je zag al in Turkije dat zijn conditie goed was en dat is nu alleen maar verbeterd", stelde Lefevere. Of hij dan tevreden is over zijn kopman die einde contract is bij Etixx-Quick-Step? "Hij heeft zijn werk gedaan en Uran bijgestaan waar hij kon. Alleen, in die chaotische finales waarbij klassementsploegen met drie à vier renners hun leider naar voren loodsen zie je dat het moeilijk is voor hem om mee te sprinten."

Boonen keert vandaag al terug naar huis. "Als hij goed recupereert hopen we hem aan de start te krijgen van de Ronde van België. Alleen hebben we daarvoor de toestemming nodig van de Giro-organisatie en de UCI-commissaris. Die hebben we voorlopig nog niet."