Marieke Vervoort: "Ik ga snel achteruit"

Marieke Vervoort is dit jaar te zien op de Memorial Van Damme atletiek in Brussel. Ze zal er deelnemen aan één van de twee paralympische proeven. De rolstoelatlete denkt dat dit haar laatste kans is. Ze lijdt aan een zeldzame spierziekte en gaat de laatste tijd sterk achteruit. “Ik heb al een paar keer gevreesd voor mijn leven”, zegt ze. “Zaterdag nog heb ik in allerijl al mijn vrienden opgetrommeld.”

Vervoort wilde de voorbije twee edities ook al deelnemen aan de Memorial, maar moest door blessures telkens forfait geven. “Mijn euthanasieplannen ben ik in orde aan het brengen, maar ik heb nog één laatste wens: de Memorial van Damme. Ik zal niet tevreden zijn met een ererondje, maar wil er volop voor gaan”, vertelt ze.

De Memorial van Damme, die plaatsvindt op 11 september, pakt trouwens opnieuw uit met Usain Bolt. Aan welk sprintnummer hij zal deelnemen is nog niet zeker. “Hij mag kiezen”, vertelt organisator Wilfried Meert. “Het wordt de 100 meter of de 200 meter.” De organisatie is ook zo goed als rond met Justin Gatlin. De Amerikaan won vorig jaar de 100 meter en de 200 meter.