Uitspraak in 'Deflategate'

In de Verenigde Staten is er een uitspraak gekomen in het onderzoek naar ‘Deflategate’, een schandaal in de NFL, de competitie in het American Football. In de halve finales voor de Super Bowl vorig seizoen, lieten twee materiaalmannen van de New England Patriots kort voor de wedstrijd lucht uit de wedstrijdballen. Dat zou op vraag van sterspeler Tom Brady gebeurd zijn. Hij wordt door de NFL voor de eerste vier speeldagen van volgend seizoen geschorst.

De Super Bowl is het grootste sportevenement in de Verenigde Staten en kluistert elk jaar honderden miljoenen kijkers voor de buis. Dat de laatste winnaar van de Super Bowl mogelijk geknoeid heeft met de wedstrijdballen tijdens de halve finale, is dus groot nieuws in de Verenigde Staten.

De Super Bowl werd vorig jaar gewonnen door de New England Patriots, met sterspeler Tom Brady. Maar enkele maanden na die overwinning is ‘Deflategate’ aan het licht gekomen. In de halve finale tussen de Patriots en de Indianapolis Colts zouden twee materiaalmannen van de Patriots illegaal lucht uit de wedstrijdballen hebben gelaten. Daardoor kunnen quarterbacks, zoals Tom Brady, de bal makkelijker werpen en de andere spelers de bal makkelijker vangen.

In de NFL is het zo dat elke ploeg zijn eigen ballen mag meenemen naar een wedstrijd. Deze worden gecontroleerd door de scheidsrechters, maar nadien zouden de twee er lucht hebben uitgelaten.

De Patriots wonnen de halve finale vlot en haalden nadien ook de Super Bowl binnen. De NFL stelde nadien echter een onderzoek in naar ‘Deflategate’. Daarin is nu een uitspraak gekomen. De twee materiaalmannen zijn geschorst; Tom Brady, die de opdracht zou gegeven hebben lucht uit de ballen te laten, moet de eerste vier matchen van volgend seizoen aan de kant laten; en vanaf komend seizoen mogen de ploegen niet langer hun eigen ballen meebrengen naar de wedstrijd.

Tom Brady zelf heeft altijd ontkend dat hij opdracht gaf om de wedstrijdballen plat te laten.