Tom Meeusen dan toch niet geschorst

Veldrijder Tom Meeusen krijgt dan toch geen schorsing. Dat besliste de Disciplinaire Commissie van de Belgische Wielerbond. De naam van Meeusen werd genoemd in de zaak van de zogenaamde ozondokter Mertens. Bondsprocureur Jaak Fransen vroeg 24 maanden schorsing, maar de rechter besliste dat er onvoldoende bewijzen waren om de veldrenner effectief te straffen.

Tom Meeusen werd beschuldigd van dopingpraktijken. De zaak werd opgesplitst in twee delen. Hij moest zich enerzijds verantwoorden voor vermeend misbruik van cortisonen. Daarnaast moest hij verschijnen voor het gebruik van Vaminolact, een recuperatiemedicijn met vloeibare aminozuren dat vooral bij baby’s gebruikt wordt.  

Geen bewijs

Opvallend was dat in de zaak weinig direct bewijsmateriaal was. Bondsprocureur Jaak Fransen gaf dat toe, maar verklaarde wel dat er voldoende indirecte bewijzen waren om Meeusen te veroordelen. Het parket van Leuven had namelijk naalden en infusen teruggevonden in zijn camper.

Meester Stijn Debaene, de advocaat van Meeusen, weerlegde elke beschuldiging: “Er is geen enkele positieve test en er is geen sprake van ozontherapie. Mijn cliënt ging enkel naar dokter Mertens voor zijn sinussen en nog wat andere problemen waar hij vaak mee kampt. Er is geen sprake van cortisonekuren. Tom heeft één keer cortisone gebruik, vier dagen voor het WK, en hij heeft dat ook correct vermeld. Hier is geen discussie mogelijk.”

Vrijspraak

De jury heeft de advocaat nu gevolgd en sprak Tom Meeusen vrij van alle aantijgingen. De rechter oordeelde dat er te weinig bewijstlast was om de veldrijder te veroordelen. Meeusen was zelf niet aanwezig voor de uitspraak, hij zit in het buitenland maar liet op Twitter weten erg gelukkig te zijn.