Ruiter Philippaerts stopt met topsport

Ludo Philippaerts beëindigt zijn topsportcarrière. Dat heeft de 51-jarige springruiter in Gruitrode bekend gemaakt. Eind december 2014 gaf Philippaerts toe dat hij al even aan stoppen had gedacht na een zware valpartij in juni vorig jaar. "Kappen met de sport spookte door mijn hoofd, maar op één of andere manier ben ik er nog niet klaar mee", klonk het.

Op 20 juni kwam Philippaerts tijdens de jumping van Fontainebleau zwaar ten val. De Limburger, die in Frankrijk Faustino bereed, verloor daarbij even het bewustzijn. Na het incident besliste hij zijn toppaard Challenge van de Begijnakker, sinds augustus 2013 lange tijd out met een oogblessure, door zijn zoon Nicola te laten berijden.

Carrièreoverzicht

Philippaerts was één van de Belgische topspringruiters. Hij nam deel aan vier Olympische Spelen (1992, 1996, 2000 en 2004). In Sydney (2000) en Athene (2004) eindigde hij telkens als vierde in de individuele competitie. In de Griekse hoofdstad realiseerde hij met België tevens een zesde plaats in de teamcompetitie.

Ook op verschillende Europese kampioenschappen reed Philippaerts een mooi palmares bij elkaar (zilver in 2001, vierde in 2003). Op de wereldkampioenschappen van 1990 en 2006 werd de Limburger respectievelijk zesde en negende. Verder won Philippaerts ook verschillende Wereldbekerwedstrijden, Grote Prijzen en Belgische titels. In 2001 zegevierde de springruiter met het Belgische team in de prestigieuze landenprijs in Aken.