Valverde wint derde Luik-Bastenaken-Luik

Alejandro Valverde heeft voor de derde maal Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij won de spurt van een uitgedund peloton, voor Julian Alaphilippe en Joaquin Rodriguez. Valverde won eerder deze week ook al de Waalse Pijl.

Acht renners tekenden voor de vlucht van de dag in Luik-Bastenaken-Luik, de laatste van de voorjaarsklassiekers. De acht fietsten meer dan 5 minuten voorsprong bij elkaar, maar in het peloton werd al vroeg oorlog gemaakt. Waardoor de vluchters al vroeg werden opgeslokt door de voorwacht van het peloton, waar onder Grivko en Scarponi voor vroege schermutselingen zorgden.

Op La Redoute, de klassieke scherprechter in Luik-Bastenaken-Luik reed het peloton met de grote kopmannen op gegroepeerd naar boven. Daniel Martin en Simon Gerrans waren er op dat moment niet meer bij, na een massale valpartij in aanloop naar La Redoute.

Op de Roche-aux-Faucons werd dan toch aangevallen. Terwijl de absolute kopmannen nog steeds de kat uit de boom keken, viel schaduwkopman Kreuziger aan. Hij kreeg het gezelschap van Caruso en Fuglsang. De drie leken gaan vliegen, maar op de Saint-Nicolas ontbond Nibali zijn duivels. Het betekende achteraan het uitgedunde peloton de doodsteek voor Phillippe Gilbert, die zwaar viel in de Waalse Pijl.

Onder invloed van Nibali ging ook wereldkampioen Kwiatkowski overboord, maar onder meer Rodriguez en Valverde konden wel aanpikken. Een groepje van een tiental renners viel Kreuziger en co op de nek, waarna een prangende slotkilometer volgde. In die laatste kilometer ging Dani Moreno nog vliegen, maar ook hij kon de spurt van het aankomende groepje niet ontlopen. Daarin toonde Valverde zich de sterkste, voor Alaphilippe en Rodriguez. Het is de derde zege voor Valverde in Luik. Eerder deze week won hij ook al de Waalse Pijl.