Gilbert start morgen zeker in Luik

Philippe Gilbert heeft na een laatste trainingsritje beslist om morgen van start te gaan in Luik-Bastenaken-Luik. "Ik heb nog pijn en ben verre van 100%", zei hij voor de ploegvoorstelling in Luik, "maar ik ben goed genoeg om te starten."

Na zijn zware valpartij in de Waalse Pijl en de blessure aan zijn rechterknie, rees de voorbije dagen twijfel over de paraatheid van Gilbert voor La Doyenne die hij in 2011 won. Gisteren gaf hij zichzelf 90% kans om te starten, vandaag hakte hij de knoop door en maakte hij duidelijk dat hij er zondag in Luik bij zal zijn.

"Ik heb een kort trainingsritje gedaan met Samuel Sanchez, de laatste 30 km, vanuit Sprimont naar de finish, onderweg dus twee hellingen en de top in de straten van Ans. Ik heb nog steeds pijn, maar het is niet slechter in vergelijking met gisteren, al is het ook niet veel verbeterd. Al ben ik wel goed genoeg om te starten. Luik-Bastenaken-Luik is één van de mooiste wedstrijden van het seizoen. Ik wil er bij zijn, zoals ik ook in Milaan-Sanremo, de Tour, Lombardije of een ander monument van start zou gaan. Luik was één van mijn grote doelen van dit seizoen en uit respect ook voor het werk van iedereen in het team wil ik zondag gewoon mijn best doen," zegt Gilbert.

Aan winst denkt Gilbert niet. "Ik ken de koers en het parcours en dat helpt uiteraard, maar om te winnen moet je 100% zijn en dat ben ik niet. Ik ga proberen, zal wellicht nog een behandeling aan mijn knie ondergaan vlak voor de start en ik ga alles geven, maar ik start natuurlijk met veel vraagtekens. Ik had heel veel vertrouwen na de Amstel Gold Race want daar streed ik mee voor de zege. Als je dat kan in de Amstel, kan je dat ook in Luik. Ik heb geen idee of ik mee kan gaan met de favorieten als zij er in de laatste vijf kilometer de pees opleggen, dan weet ik niet of ik zal kunnen volgen. De voorbije dagen zijn er geen mirakels gebeurd, ik moet gewoon aanvaarden dat ik niet 100% ben en ga morgen alles geven."