Copiloot van Koen Wauters overleden

De Belgische navigator Jurgen Damen (42) is vanavond overleden aan de verwondingen die hij maandag opliep bij een crash in de Sealine Cross Country Rally in Qatar. Dat meldt zijn echtgenote Kathy.

Op 10 kilometer van de finish van de openingsrit crashte de Ford waarin Damen en zijn teamgenoot René Kuipers zaten. Kuipers kwam ongeschonden uit de wagen, maar Damen werd in kritieke toestand overgebracht naar het Hamad General Hospital in Doha. Vanmorgen werd hij naar België overgevlogen. In het Gasthuisberg ziekenhuis in Leuven overleed hij vanavond in het bijzijn van zijn familie. Damen werd 42. Hij laat een vrouw en een zoontje na.

Jurgen Damen was een ervaren en gerespecteerd navigator. Zijn eerste Dakar reed hij in 1998 aan de zijde van zijn goede vriend, Koen Wauters. Het duo nam vijf keer samen deel aan de Dakar. "Ik kan het nieuws niet geloven. Ik ga hem enorm missen", reageert Wauters.

Tijdens de succesjaren van Volkswagen nam hij vier keer deel als navigator/mecanicien in de eerste assistentietruck in wedstrijd. Vorig seizoen stapte hij van het VEKA team over naar Team De Rooy en begon hij aan zijn 17e Dakar. Damen en zijn teammaten behoorden tot de favorieten voor de eindzege, maar kenden veel pech en eindigden uiteindelijk als negende.