Jury: "We konden nummers niet lezen"

De Franse spoorwegmaatschappij dient een officiële klacht in na het spoorwegincident tijdens Parijs-Roubaix. Tientallen renners negeerden een gesloten overweg en staken de sporen toch over. Even later denderde een hogesnelheidstrein voorbij. Ondanks dat het negeren van een spoorweg verboden is, gaf noch de organisatie, noch de internationale wielerfederatie, gevolg aan de inbreuk. Volgens de wedstrijdjury "omdat ze niet alle renners konden identificeren".

“De renners hebben vrijwillig een gesloten overweg genegeerd, tegen alle veiligheidsregels in”, laat de SNCF, de Franse spoorwegmaatschappij weten. De maatschappij dient daarom een klacht in tegen onbekenden. “We laten het aan de onderzoekers over om te beslissen wie verantwoordelijk is.”

De SNCF betreurt het incident, dat veel slechter had kunnen aflopen. “Het gaat om een zeer zware en onverantwoordelijke inbreuk tegen de veiligheidsregels. Enkele seconden nadat de renners zijn overgestoken, dendert een TGV voorbij, die had het peloton kunnen rammen. We betreuren dat een dergelijke onvoorzichtigheid kon plaatsvinden.”

"Renners niet identificeerbaar"

De betrokken renners werden door de jury niet uit koers genomen en achteraf ook niet gediskwalificeerd, mede omdat het incident de uitslag niet heeft beïnvloed. Dat komt omdat de jury niet alle renners kon herkennen, zegt Guy Dobbelaere, voorzitter van de wedstrijdjury, aan VTM NIEUWS. "We hebben de helikopterbeelden bekeken, maar we konden niemand echt identificeren op nummer. We konden de Franse kampioen bijvoorbeeld wel herkennen, maar het is iedereen of niemand." 

Volgens de wedstrijdjury was het ook onmogelijk voor de renners om te stoppen voor de slagbomen. "De snelheid was veel te hoog", zegt Dobbelaere. "Een peloton dat met 50 kilometer per uur rijdt, kan onmogelijk op een paar tientallen meters stoppen zonder een grote valpartij te veroorzaken."

De jury gaat de UCI nu voorstellen om de ploegen en renners te sensibiliseren om dergelijke incidenten te vermijden, maar sancties blijven voorlopig uit. De 113e Helleklassieker werd gewonnen door de Duitser John Degenkolb.