Degenkolb wint Parijs-Roubaix

John Degenkolb heeft Parijs-Roubaix gewonnen. Na een razendsnelle koers kwam hij samen met zes andere renners de Velodroom binnengereden. Daarbij waren drie Belgen: Greg Van Avermaet, Yves Lampaert en Jens Keukeleire. Uiteindelijk bleek de Duitser de snelste man. De wedstrijd werd ontsierd door een incident met een gesloten overweg.

Na enkele pogingen ontstond er al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van acht renners, onder wie drie Vlamingen: Sean De Bie, Frederik Backaert en Tim Declercq. De acht renners hadden bij het begin van het Bos van Wallers een voorgift van zeven minuten. Ondertussen waren er in het peloton meerdere valpartijen geweest. Grootste slachtoffers waren Stijn Devolder en Gert Steegmans van Trek, zij moesten opgeven.

Chaos bij overweg

Ondertussen bleef het peloton doorstomen, ook het Bos van Wallers werd in een sneltempo afgewerkt. Toch werd de koers ontsierd, toen het peloton niet veel later een overweg moest passeren. De slagbomen gingen naar beneden maar heel wat renners probeerden er nog onder te glippen. Chaos troef, de politie kon nog net op tijd een deel van het peloton tegenhouden, enkele seconden later raasde een trein voorbij.

Na het treinincident hield het eerste stuk van het peloton de benen stil, een samensmelting was het gevolg. Het moment voor Etixx-Quick-Step en dan vooral een ijzersterke Guillaume Van Keirsbulck om het tempo de hoogte in te duwen. Het peloton brak in stukken door waaiervorming, de koers leek echt begonnen. Toch kon het peloton ook nu weer samenkomen.

Roelandts gaat op Carrefour de l'Arbre

Na een speldenprik van Stijn Vandenbergh zag afscheidnemer Bradley Wiggins op 32 kilometer van het einde zijn kans gekomen. Hij gaf er een ferme lap op, rolde onderweg de weggereden Vandenbergh op en kreeg het gezelschap van Jens Debusschere en Zdenek Stybar. Een mooi kwartet, maar het peloton liet niet begaan en greep het viertal na enkele kilometers.

Na enkele nieuwe speldenprikken van onder andere Sep Vanmarcke, sprong Jürgen Roelandts weg, net voor Carrefour de l’Arbre. Op de kasseistrook had hij al een voorsprong van twintig seconden op een groepje kleppers. Maar de felle wind speelde hem parten, ook zijn aanval stierf vrij snel.

Met zeven in de Velodroom

Nog dertien kilometer en een ferme groep met grote namen nog samen dus. Geen optie voor Yves Lampaert en Greg Van Avermaet. De twee Belgen sprongen weg en namen snel tien seconden, maar moesten op zes kilometer van de streep John Degenkolb bij zich dulden. Om het slot nog spannender te maken kwam eerst Zdenek Stybar aansluiten, daarna Jens Keukeleire, Lars Boom, Martin Elmiger en Bradley Wiggins. Met zeven naar de Velodroom dus. In een razendspannende sprint toonde de Duitser Degenkolb zich de snelste, hij haalde het voor Stybar en Van Avermaet.