113e editie Parijs-Roubaix begonnen

In Compiègne is de 113e editie van Parijs-Roubaix op gang geschoten. De start werd tien minuten later gegeven omdat de renners kunnen genieten van een flinke wind in de rug tijdens hun tocht naar Roubaix.

De deelnemers wacht een parcours van 253 kilometer waarvan 52,7 kilometer kasseien, meer dan vorig jaar. De organisatie telt namelijk 6.071.040 kasseien tegenover 5.900.000 tijdens de vorige editie. Na ongeveer 100 kilometer krijgen de renners de eerste kasseistrook te verteren. Vanaf dan zal de Hel van het Noorden een open koers worden met naar ieders hoop ook een spetterende finale.

Alexander Kristoff, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, wordt als de grote favoriet beschouwd, maar volgens de poll op onze website zal het Zdenek Stybar worden. Kristoff staat in de poll tweede en Sep Van Marcke hangt voorlopig op de derde plaats.

De koers heeft vandaag ook een bijzondere betekenis voor Bradley Wiggins, die zijn laatste professionele koers rijdt. Al maandenlang is hij bezig met de voorbereiding op de Helleklassieker. Uitkijken wordt het ook naar de prestaties van onze landgenoten Sep Vanmarcke, Jürgen Roelandts en Greg Van Avermaet. "Ik ben wel blij dat er meewind is", zei Van Avermaet vlak voor de start. "Dat was ook het geval toen ik twee jaar geleden vierde werd. Als er tegenwind is heb je een meer gesloten koers, nu zal het meer open zijn, voor durvers. Ik ben niet zenuwachtig en kijk uit naar deze Roubaix. De conditie is nog goed en het vertrouwen om over de kasseien te rijden is er."