Kristoff wint Ronde van Vlaanderen

Alexander Kristoff heeft de 99e ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor haalde het in een eindsprint van de Nederlander Niki Terpstra. Greg Van Avermaet haalde na een krachttoer nog net het podium, voor Peter Sagan. De 21-jarige Tiesj Benoot werd knap vijfde. Het is de eerste overwinning voor Kristoff in Vlaanderens Mooiste.

Al na 50 kilometer ontstaat er een kopgroep van zeven renners: de Nederlander Groenewegen, de Nieuw-Zeelander Sergent, de Fransman Gaudin, de Duister Matzka, de Italiaan Frapporti, de Deen Bak en de Ier Brammeier. Zij rijden bijna 150 kilometer samen op kop, met een maximale voorsprong van 6’50”. In de eerste helft van de koers volgt het peloton aan een gezapig tempo.

Op 72 kilometer van de meet valt de kopgroep uiteen. Docker, Juul-Jensen, Vanspeybrouck, Broeckx en Jerome zijn intussen uit het peloton ontsnapt. Bij de beklimming van de Paterberg worden alle vluchters weer gegrepen en is het weer een open koers. Ook op de Koppenberg kan niemand echt wegrijden, maar beetje bij beetje versnippert het peloton wel, met vooraan onder andere Aleksej Loetsenko, André Greipel, Zdenek Sybar, Greg Van Avermaet en ‘piepkuiken’ Tiesj Benoot.

Zo’n 30 kilometer voor de meet rijden Niki Terpstra en Alexander Kristoff weg, gevolgd door een tweede groep van 24 renners. Voor de Paterberg heeft het duo Terpstra-Kristoff 30 seconden voorsprong op de achtervolgers. Op die laatste van negentien hellingen rijden Greg Van Avermaet en Peter Sagan richting de leiders, maar slagen er niet in hen nog te grijpen.

Incidenten met volgwagens

Een stralende lentezon zorgde voor ideale omstandigheden voor de renners. Er waren dan ook relatief weinig valpartijen. Wel werd de wedstrijd tot tweemaal toe ontsierd door een ernstig incident met volgwagens. Op iets meer dan honderd kilometer van de finish reed een neutrale volgauto Jesse Sergent van de baan. De Nieuw-Zeelander, die op dat moment in de kopgroep reed, moest opgeven met – volgens de eerste onderzoeken – een gebroken sleutelbeen.

Zo’n 80 kilometer van de finish was er opnieuw een incident met volgwagens: in de Ronde-karavaan knalt een neutrale wagen op een wagen van FDJ, die op dat moment Sébastien Chavanel aan het helpen was die met technische problemen kampte. Als bij een wonder kwam de renner niet onder een van de wagens terecht.

Na ruim 190 kilometer wedstrijd ging het weer bijna mis, ditmaal met een sponsorboog. Net op het moment dat de renners moesten passeren, begon de boog leeg te lopen. Voor de grootste renners was het bukken geblazen om ongelukken te vermijden.